Narzędzia rynku FX

Nikogo nie zaskoczy fakt, że świat ludzi pełen jest narzędzi. W klasycznej ekonomii zwykliśmy nazywać je środkami produkcji, ponieważ przy ich pomocy człowiek przekształca świat materialny według swoich potrzeb i zachcianek. Mało kto jednak słyszał o flecie hańby. Było to narzędzie kary, które miało ośmieszyć fałszywych muzykantów i osoby, które nie potrafiły zachować powagi podczas nabożeństw. Narzędzie było żelazną obręczą na szyje, z doczepionym fletem ze specjalnymi zamknięciami na palce. Człowiek skrępowany w ten sposób wyglądał jakby grał na flecie i musiał liczyć się z uszczypliwymi komentarzami przechodniów i śmiechem dzieci.

Obiecaliśmy w poprzednim artykule, że opowiemy o narzędziach inwestycyjnych, którymi możemy operować na FX – słowa dotrzymujemy.

SPOT

Transakcja Spot (czyli natychmiastowa transakcja walutowa) to transakcja z realizacją na za dwa dni (z wyjątkiem transakcji między dolarem amerykańskim, dolarem kanadyjskim, lirą turecką, euro i rublem rosyjskim, które rozliczane są następnego dnia roboczego), w przeciwieństwie do Futures (o którym więcej poniżej), które zazwyczaj są realizowane po 3 miesiącach. Transakcja ta stanowi „bezpośrednią wymianę” między dwiema walutami, ma najkrótszy czas, obejmuje gotówkę, a nie kontrakt, a uzgodniona transakcja nie obejmuje odsetek. Handel Spot jest jednym z najczęstszych rodzajów handlu na rynku Forex.

Metody wykonania Spot obejmują:

Bezpośredni – wykonywany bezpośrednio między dwiema stronami i bez pośrednictwa osoby trzeciej. Na przykład transakcja realizowana za pośrednictwem bezpośredniej komunikacji telefonicznej lub bezpośrednich elektronicznych systemów transakcyjnych, takich jak Reuters Conversational Dealing

Elektroniczne systemy brokerskie – realizowane za pośrednictwem automatycznego systemu kojarzenia zleceń dla dealerów walutowych. Przykładami takich systemów są EBS i Reuters Matching 2000/2

Elektroniczne systemy transakcyjne – realizowane za pośrednictwem zastrzeżonej platformy jednego banku lub wielobankowego systemu transakcyjnego. Systemy te są zazwyczaj skierowane do klientów. Przykłady systemów wielobankowych obejmują Fortex Technologies, Inc., 360TGTX, FXSpotStream LLC, Integral, FXall, HotSpotFX, Currenex, LMAX Exchange, FX Connect, Prime Trade, Globalink, Seamless FX i eSpeed

Broker głosowy – realizowany telefonicznie z zagranicznym brokerem głosowym

FORWARD

Jednym ze sposobów radzenia sobie z ryzykiem walutowym jest zawarcie transakcji terminowej. W tej transakcji pieniądze nie zmieniają właściciela, dopóki ktoś nie uzgodni przyszłej daty. Kupujący i sprzedający uzgadniają kurs wymiany na dowolną datę w przyszłości, a transakcja ma miejsce w tym dniu, niezależnie od tego, jakie są wówczas kursy rynkowe. Czas trwania handlu może wynosić jeden dzień, kilka dni, miesiące lub lata. Zazwyczaj data jest ustalana przez obie strony. Następnie kontrakt forward jest negocjowany i uzgodniony przez obie strony.

Żeby lepiej sobie to wyobrazić – Załóżmy, że Kasia chce kupić dom za rok od teraz. Jednocześnie załóżmy, że Magda jest obecnie właścicielką domu wartego 100 000 złotych, który chce sprzedać za rok. Załóżmy, że obie zgadzają się na sprzedaż za 104 000 złotych w przeciągu jednego roku. Magda i Kasia zawarły kontrakt forward.

Przypuśćmy, że pod koniec roku obecna wycena rynkowa domu Magdy wynosi 110 000 złotych. Następnie, ponieważ Magda jest zobowiązana wobec Kasi do sprzedaży za jedyne 104 000 złotych, Kasia osiągnie zysk w wysokości 6 000 złotych. Aby zobaczyć, dlaczego tak jest, wystarczy zauważyć, że Kasia może kupić dom od Magdy za 104 000 złotych i natychmiast sprzedać na rynku za 110 000 złotych. W przeciwieństwie do tego Magda poniosła potencjalną stratę w wysokości 6000 złotych i faktyczny zysk w wysokości 4000 złotych.

SWAP

Najpopularniejszym rodzajem transakcji typu forward jest swap walutowy. W przypadku Swap dwie strony wymieniają waluty przez określony czas i zgadzają się na wycofanie transakcji w późniejszym terminie. Nie są to standardowe kontrakty i nie są przedmiotem obrotu na giełdzie. Często wymagany jest depozyt, aby utrzymać pozycję otwartą do zakończenia transakcji.

Przykładowo – Polska firma może mieć długi w EUR ze sprzedaży w Europie, ale działa głównie w Polsce za pomocą PLN. FIrma wie jednak, że muszą zapłacić swoim producentom w Europie w ciągu 1 miesiąca.

Mogliby dokonać transakcji spot i sprzedawać swoje EUR i kupować PLN, aby pokryć wydatki w Polsce, a następnie w przeciągu miesiąca kupować EUR i sprzedawać PLN, aby zapłacić swoim partnerom biznesowym w Europie.

Jednak to naraża ich na ryzyko walutowe. Jeśli Polska będzie miała kłopoty finansowe i kurs wymiany EUR / PLN zmieni się przeciwko niej, być może będą musieli wydać znacznie więcej PLN, aby uzyskać tą samą kwotę EUR.

Dlatego tworzą miesięczną swap, w ramach którego sprzedają EUR i kupują PLN na miejscu, a jednocześnie kupują EUR i sprzedają PLN z jednomiesięcznym (1M) terminem do przodu. To znacznie zmniejsza ich ryzyko. Firma wie, że będzie w stanie niezawodnie kupować euro, a tymczasowo nadal będzie mogła używać waluty do transakcji krajowych.

FUTURES

Inwestorzy wykorzystują kontrakty futures do zabezpieczenia się przed ryzykiem walutowym. Jeśli inwestor otrzyma przepływ gotówki denominowany w walucie obcej w jakimś przyszłym terminie, może on zablokować bieżący kurs walutowy, wchodząc w równoważną pozycję walutowych kontraktów futures, która wygasa w dniu przepływu waluty.

Na przykład – Bartek jest inwestorem z siedzibą w Polsce, który 1 grudnia otrzyma 1 000 000 EUR. Bieżący kurs wymiany implikowany przez kontrakty terminowe wynosi 1,2 USD / EUR. Może zablokować ten kurs, sprzedając kontrakt futures o wartości 1 000 000 euro wygasające 1 grudnia. W ten sposób ma gwarancję kursu wymiany na poziomie 1,2 USD / €, niezależnie od wahań kursów wymiany w międzyczasie.

Mamy nadzieję, że wespół z poprzednim, wprowadzającym do rynku FX, ten artykuł dał Wam podstawę pod pierwsze kroki na Forexie lub znaleźliście coś dla siebie, jeśli już zaczęliście swoje inwestycje w ramach tego rynku.

Zostańcie z nami!