Jak zacząć handlować w kryptowalutach?

Wielu z Was zainspirowały nasze artykuły i pojawiły się pytania, jak zacząć w praktyce? To proste: zakładamy konto na giełdzie, przechodzimy proces weryfikacji i jazda.

Poprzednim razem skupialiśmy się na teoretycznych rozważaniach na temat inwestycji, giełdy, opcji, i jeszcze do tego wrócimy, teraz jednak damy Wam dawkę solidnej praktycznej wiedzy, oczywiście nie namawiając do wprowadzania jej w życie. Inwestycje  w kryptowaluty są bardzo ryzykowne i możecie stracić cały zainwestowany kapitał. Chcemy zaspokoić waszą ciekawość i pokazać jak się handluje na giełdzie, ale wcale nie namawiamy żebyście swoją ciekawość wprowadzali w czyn. Wybór samej giełdy jest sprawą bardzo silnie indywidualną i musi odpowiadać specyficznym potrzebom danej osoby czy instytucji, jej charakterowi, stylowi inwestowania, parom walutowym leżącym w obrębie zainteresowania danej osoby. Każda z nich ma nieco inny interface, nieco inne narzędzia dostępne dla użytkowników, nieco inne ceny w tym samym czasie, a także płynność, spread oraz koszta wpłacenia i wypłacenia pieniędzy.

Nasze wybory na potrzebę tego artykułu możemy uznać za zupełnie przypadkowe i wybrane tylko na potrzebę stworzenia tego artykułu. Nie sugeruj się nimi, dokonując swoich własnych decyzji finansowych. Bądź odpowiedzialny, nie działaj pochopnie, nie sugeruj się zdaniem kolegi, sąsiada, naszym, ludzi z Internetu, Twoje pieniądze to Twoje pieniądze, podejmuj rozsądne przemyślane decyzje odnośnie swoich finansów.

Pokażemy proces rejestracji na giełdzie Kraken. Jest on dosyć podobny do rejestracji na wielu giełdach, ma ładny nowoczesny interface, zaprojektowany z użyciem założeń User Experience, kilka języków do wyboru, niestety nie ma wśród nich języka polskiego.

Na początku ukazuje nam się obrazek w dość typowej kolorystyce grafik internetowych, jednocześnie odznaczając się oryginalnym poczuciem humoru. Mieszanka wizji rodem z Tron’a z unoszącymi się bąbelkami podwodnego świata. Po kliknięciu w przycisk [Create Account]  przechodzimy do niesamowicie prostego formularza.

Żadnych pytań o nazwisko panieńskie matki, drugie imię Twojego kota, żadnych elementów, które mogłyby Cię odciągnąć na tak delikatnym etapie od Twojego celu – założenia konta na giełdzie.

Chwilę później jesteśmy proszeni o udowodnienie, że nasz email jest poprawny poprzez wklejenie kodu aktywacyjnego

i już za moment naszym oczom ukazuje się Dashboard z umieszczonymi najważniejszymi informacjami o naszym portfelu. Nasz stan konta wyświetla się w pasku górnego menu oraz w głównym polu strony tuż nad kursami walut, którymi handlujemy.

Zanim przejdziemy do tematu samego handlowania kryptowalutami, dokończymy proces rejestracji.  Zasadniczo moglibyśmy zacząć handlować już ale jeżeli chcemy nasze kryptowaluty po raz pierwszy kupić, wymieniając je na przykład na klasyczne euro, możemy potrzebować przejść na wyższy poziom autoryzacji.

Jeżeli posiadamy najniższy tier weryfikacji możemy wymieniać krypto-krypto, natomiast, jeżeli chcemy wymieniać waluty fiat-crypto, będziemy potrzebować 2. tier’a, otwiera to dla nas szereg możliwości, limity wypłat również drastycznie rosną w górę.  Możliwe, że wszyscy, którzy słyszeli o anonimowości kryptowalut, teraz się bardzo oburzą, bo wymiana dolarów i euro na krypto anonimowa bynajmniej nie jest. Zwolennicy bezpieczeństwa swoich pieniędzy ucieszą się, że ich fundusze dużo trudniej będzie wyprowadzić hakerom z ich konta giełdowego. Warto tutaj również wspomnieć, że pieniądze fiat możemy wypłacić tylko na nasze zweryfikowane konto bankowe, hakerzy nie będą mogli przelać ich do siebie, musieliby się najpierw włamać również na Twoje konto w banku, a jeżeli zrobią to na inny portfel kryptowalutowy, wypłacając je do normalnych pieniędzy, będą musieli zrzec się anonimowości.

3. tier weryfikacji będzie nam potrzebny dopiero w momencie, w którym obracamy bardzo dużymi pieniędzmi, musimy udowodnić nasze źródło dochodów, ta opcja jest w zasadzie po to, by uniknąć prania brudnych pieniędzy przez giełdy kryptowalut.

A więc wypełniamy formularz, podajemy nasze imię i nazwisko, datę urodzenia i numer telefonu, te informacje mogą być później potrzebne podczas kontaktów z obsługą techniczną; jeżeli wystąpiłyby jakiekolwiek problemy, pracownicy obsługi mogą zapytać Cię o którąś z tych informacji celem określenia, czy mają do czynienia z Tobą, czy ktoś się pod Ciebie podszywa.

Potem wysyłamy zdjęcie lub skan naszego dokumentu stwierdzającego tożsamość, paszport lub dowód osobisty oraz zdjęcie potwierdzające nasz adres zamieszkania, na przykład poprzez zdjęcie wyciągu konta bankowego.

Etap weryfikacji nie jest zamykany automatycznie po wysłaniu dokumentów, musi zostać autoryzowany przez człowieka, pracownik firmy Kraken musi fizycznie sprawdzić dokumenty, przenieść te informacje do komputerów wewnętrznej sieci odciętej od zewnętrznego Internetu i dopiero wtedy może zatwierdzić uwierzytelnienie konta. Ten etap procesu zajmuje zazwyczaj 2-3dni.

Poświęćmy ten czas na przygotowanie naszego umysłu do olbrzymiego stresu psychologicznego, który wywiera na nas giełda, zdobądźmy jak najwięcej wiedzy na ten temat i się zwyczajnie uspokójmy. Stres i trading to najgorsi wrogowie. Pamiętaj, nie podejmuj emocjonalnych decyzji w stosunku do swoich finansów. Instynkt walki o przetrwanie, który często potrafi się wyzwalać podczas handlu na giełdzie, jest raczej słabym doradcą.

Pozwolę sobie zacytować słowa powtarzane jak mantra na stronach wszystkich amerykańskich giełd i brokerów. Inwestowanie w aktywa spekulacyjne obarczone jest olbrzymim ryzykiem, możesz utracić wszystkie zainwestowane fundusze.

Po pomyślnym autoryzowaniu naszego konta możemy w końcu radośnie wpłacić nasze pieniądze na konto giełdowe i zacząć działać.

Na początek wchodzimy w zakładkę „Funding”. To właśnie tutaj będziemy wpłacać i wypłacać nasze aktywa. Cała procedura jest bardzo prosta i przejrzysta. Ukazuje nam się taki panel:

Przejdźmy do tematu inwestowania. Jeżeli chcemy tylko prostych, kantorowych transakcji, przechodzimy do zakładki „Trade” i możemy wybiera w różnych parach wymiany oraz możemy korzystać z prostych narzędzi typu transakcje market/limit, czyli transakcje taker i maker.

Jeżeli pragniesz posmakować w prawdziwych giełdowych przeżyciach zajrzyjmy do Kraken pro, klikając najpierw [prices], a potem [Advanced markets view] i tutaj zaczyna się ciekawiej. To właśnie tutaj będziesz prawdopodobnie spędzać długie godziny swojego życia, kontemplując swoją pozycję i strategię, sens świata i teorie ekonomii.

Mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy na Wasze pytania i pomogliśmy tym z Was, którzy chcą poczynić pierwsze kroki w świecie krypto. Jeśli macie jeszcze jakiekolwiek wątpliwości na ten temat, dajcie nam znać. Kolejny artykuł poświęcimy technikom inwestowania na giełdach.